Algemeen

Tweede GRIS-BIB-tentoonstelling:

Van zaterdag 23 september tot zaterdag 28 oktober 2023 houdt de GRIS zijn tweede tentoonstelling in de bibliotheek van Lubbeek, met als thema 'Landbouw Hier en in het globale Zuiden'. Lees hier de folder!
Nevenactiviteiten (meer details op de folder)

 1. Zaterdag 23 september: voorleessessie 'De boer op',
  In de openbare bibliotheek Lubbeek van 14u30 tot 16u, vrije toegang
 2. Zondag 8 oktober: 'Geleid bezoek aan de pluktuin Eoster'
  In het Gulden Gehucht, Meistraat 78, 3212 Pellenberg. Eveneens twee sessies, van 10u tot 12u en van 14u tot 16u. Het is gratis, inschrijven is niet nodig.
 3. Zondag 22 oktober: 'Voedsel(on)zekerheid, een wereldwijde blik'
  Lezing door internationaal journalist Jacques Van Outryve
  In de openbare bibliotheek Lubbeek, om 11u. Het evenement is gratis, inschrijven is verplicht via: bibliotheek@lubbeek.be, of via 016 631734, ten laatste op 19 oktober 2023.

Klimaatactieplan 2022 gemeente Lubbeek:

Het lokaal bestuur Lubbeek maakt werk van een nieuw klimaatactieplan dat tegen eind 2022 klaar moet zijn. In dit plan willen we concrete acties opnemen om de CO2-uitstoot op ons grondgebied tegen 2030 drastisch te verminderen én om de effecten van de klimaatverandering, zoals hitte, droogte en wateroverlast beter op te vangen.
Verschillende initiatieven zijn al ondernomen, o.a. een participatie klimaatraad op 14 september en een klimaatworkshop op 28 september.
Via deze link lees je de laatste update zoals die is voorgesteld op de algemene ledenvergadering van de GRIS op 8 december 2022. (Verslag 8 december 2022 - agendapunt 4).

Open milieuadviesraad:

Het gemeentebestuur nodigt alle geïnterresseerde burgers uit op een infovergadering op donderdag 25 mei om 19:30 in zaal Libbeke. In de vergadering zal een toelichting gegeven worden over hoe de gemeente Lubbeek de enorme uitdaging van de klimaatopwarming zal aanpakken de komende jaren (klimaatactie-
plan !). Deze vergadering staat open voor alle Lubbekenaren en hoopt deze te betrekken bij deze belangrijke uitdagingen. De acties zullen impact hebben op ons leven maar ook vooral op het leven van diegenen die na ons zullen komen.  Het is een verantwoordelijkheid die op de schouders valt van elk continent, land, provincie, gemeente en burger. Voor resultaten is het belangrijk dat zoveel mogelijk niveaus participeren, dus ook onze gemeente.


H-eerlijke markt - week van de Duurzame Gemeentes 2022

Zaterdag 22 oktober van 17u tot 21u is er opnieuw de H-eerlijke markt in zaal Libbeke. Meer info op de website van gemeente Lubbeek!

Voorafgaande aan de markt zullen de 'duurzame helden 2022' gevierd worden. Het thema dit jaar is ‘Laat niemand achter’. Het College van Burgemeester en Schepenen beslist welke van de genomineerden deze titel zal ontvangen.(Meer info: Lokale helden voor inclusie en gelijkheid tijdens de Week van de Duurzame Gemeente (vvsg.be).


'Lubbeek reisde solidair de wereld rond':

Deze tentoonstelling in de bibliotheek van Lubbeek van 22 januari tot 12 maart 2022 nam u mee op reis naar de partnerlanden van de Lubbeekse organisaties met projecten in het buitenland. Internationale Solidariteit wortelt immers altijd in lokaal engagement en activiteit. 

Op zaterdag 26 februari stelde Els Hertogen, directeur van 11.11.11 haar boek 'Van Liefdadig naar rechtvaardig' voor in de BIB. Klik hier voor een impressie!

Via de menuknop 'Voorstelling/subsidies' kan je per lidorganisatie zijn/haar tentoonstelling en de brochuretekst vinden!


Zaterdag 25 september 2021:

 • Viering week van de duurzaamheid, met academische zitting in zaal Libbeke
 • H-eerlijke markt in zaal Libbeke van 17u tot 21u

Herfst 2019:

Charlotte Van Hellemont, inwoner van Binkom, neemt deel aan volgend project: Voluntary Services Overseas, waaraan 7200 vrijwilligers zich inzetten voor 2,4 miljoen kansarme personen in 'The Lake Zone Project in Tanzania', specifiek voor de ontwikkeling van jonge vrouwen met een beladen rugzak en de creatie van werkgelegenheid op de lokale arbeidsmarkt. Wie haar (financieel) wil steunen kijkt best eens naar www.charlotteforkilimanjaro.jouwweb.be.


Wie eens een zeer interessant en persoonlijk reisverslag over Palestina in 2018 wil lezen, moet gewoon hier klikken. Auteur is Marcel De Prins, seceratis van de GROSH Herent, én bevlogen wereldburger. Een aanrader!


zondag 14 juni: Wereldmarkt tijdens de slotdag van het octaaf Lubbeek

 Lees hier de info over de Wereldmarkt zelf!  Het programma van het ganse octaaf kun je hier lezen.


Mag KU Leuven samenwerken met Israëlische wapenbedrijven? Debat met rector Rik Torfs dat plaats vond op dinsdag 25 februari in college De Valk.
Voor wie er niet bij zijn kun je hier het verslag van het hele debat bekijken en lezen.
Hier vind je alle informatie en mogelijkheid om de petitie te tekenen!


11.be

Filipijnen - Belgische ngo's in rampgebied lanceren initiatief voor heropbouw

Wil je er meer over lezen? Wil je effectief je bijdrage leveren? Wil je op de hoogte gehouden worden? Klik hier!


Laureaat Lubbeekse Vredesprijs 2013: SIAL 'Steunpunt Integratie Asielzoekers Lubbeek): meer info vind je hier!


Afscheid van Anita Huybens 1949 - 2008
verhaal van Phara de Aguirre over Anita en hun eerste ontmoeting.