Halaai Xale Gambia

Halaai XalePasta à volonté, zaterdag 5 november 2022 in zaal Libbeke, alle info lees je hier!


Tentoonstelling GRIS-BIB: 22 januari 2022 tot 12 maart 2022:


Zaterdag 30 oktober 2021: Halaai Xalé for Gambia houdt Pastbuffet à volonté, meer info en inschrijven, klik hier!


Zaterdag 12 oktober: Halaai Xale organiseert haar derde pastabuffet. Deze vindt plaats op zaterdag 12  oktober in zaal Libbeke – Gellenberg - Lubbeek, de pasta wordt geserveerd van 16:30 tot 20:30 uur. En later is iedereen nog steeds welkom voor een babbel, een glaasje of een dessertje .
Inschrijven kan via bijgevoegd formulier of via e-mail naar: costermans.astrid@gmail.com met vermelding van het aantal volwassenen en het aantal kinderen.  Zie uitnodiging.
Je kan hier ook hun nieuwsbrief van september 2019 lezen.


Halaai Xale organiseert haar derde pastabuffet

Begin dit jaar hebben we de kinderopvang in Kartong opgestart en we volgen de werking op de voet. 'Big mama', de oudste dame van de begeleiding in de kinderopvang, en Batou Manneh, onze coördinator, houden dagelijks het register bij. Ze noteren het aantal kindjes, of ze een halve of volledige dag komen en de ontvangsten.  De leeftijd van de kinderen in de opvang varieert van enkele weken tot een jaar of vier. We zien het aantal kinderen variëren van  dag tot dag, met aantallen gaande van twintig tot veertig. Deze grote schommelingen weerspiegelen de financiële toestand van de ouders.  Ook al vragen we slechts 3 Dalasis, ongeveer 0,5 eurocent, voor een halve dag inclusief maaltijd, stellen we vast dat we de armste gezinnen van de gemeenschap niet bereiken.  Ook de kinderen die op een wandelafstand van meer dan 20 minuten wonen bereiken we niet. Deze mensen vragen ons wel wanneer we een kinderopvang in hun buurt bouwen ….
Een degelijk en gemotiveerd team van dames, die ook nog ontzettend creatief zijn, zorgt ervoor dat onze ‘Halaai Xale children garden’ meer doet dan enkel de kinderen opvangen. Ze organiseren de opvang in groepjes volgens leeftijd. Ze leren de kinderen kleuren, tekenen, puzzelen, bouwen met blokken en helpen met de eerste aanzet tot schrijven. Leren fietsen, zingen, dansen, spelen in groep, enz. staat ook op het programma.
We kiezen voor het gebruik van wasbare luiers voor de allerjongsten. Zo worden de vaste kosten gedrukt, verkleint de afvalberg en geven we een belangrijk signaal voor het milieu. We maken hen ook duidelijk dat wij in Europa de jonge moeders ook stimuleren om herbruikbare luiers te gebruiken.
Het voedselproject in de kinderopvang is vanaf het begin al zelfbedruipend. Big mama en het kookteam dragen hiervoor de verantwoordelijkheid.
Naast de kinderopvang hebben we ook onze groentetuin die we niet uit het oog verliezen. Ook deze vrouwen weten van aanpakken, ze zaaien, oogsten, verkopen en werken ontzettend hard. Ze willen bijleren, zelf de touwtjes in handen nemen en zo bouwen aan een betere toekomst voor zichzelf en voor hun kinderen.
De opbrengst van de verkoop van de groenten worden veelal niet gebruikt voor het dagelijks onderhoud of ‘fishmoney’ van het gezin, want hiervoor rekenen ze op de mannen. De vrouwen gebruiken hun inkomsten  voor het schoolgeld en de kledij van de kinderen, voor zichzelf, of om hun huis in te richten of aan te passen.
Begin juli begonnen de vrouwen voor de vierde maal met het maken van kweekbedden of het zaaien van een aantal groenten zoals bittere tomaat, maïs en bonen. Dit omdat de regen helaas op zich liet wachten….
We zien en voelen voor het tweede jaar op rij ook hier de klimaatverandering. Normaal komt het regenseizoen op gang begin juli met dan meermaals per week stevige regenbuien die gepaard gaan met onweders en rukwinden. Maar de broodnodige regen is er dit jaar half augustus nog niet. Iedereen hoopt dat de regen snel komt.
Zo ook komt de waterput van onze Women's Garden droog te staan. Een tweetal jaar geleden werd de put al dieper uitgegraven, we overwegen om nog dieper te gaan dan de huidige 22 meter. Zowel de natuur, de dieren als de mensen worden geconfronteerd met een tekort aan zuiver water. Ook in de kinderopvang worden we hiermee geconfronteerd. In het dorp leveren de weinige publieke kranen te weinig of helemaal geen water.
Wanneer we met onze eigen ogen zien en ervaren dat daar de mensen, die ons nabij zijn, moeite hebben om dagelijks in deze basisbehoefte te voorzien, dan doet ons dat nog meer nadenken ….
Ondertussen schrijven we een 'mission' en 'vision statement', stellen we een schoolreglement op en ontwerpen we de schoolbadges. In september 2020 opent Haalai Xale Gambia haar school! Dat is alleen maar mogelijk dank zij de steun en de hulp van jullie allemaal… waarvoor dank!
Mensen kansen geven en helpen bouwen aan een betere toekomst.  Het blijft de rode draad doorheen ons Halaai Xale verhaal.

Steunen kan met een eenmalige gift of een permanente opdracht, details vind je hieronder. Je kan ervoor kiezen om ons een duwtje in de rug geven en komen genieten van een (h)eerlijk pastabuffet.
 


Halaai Xale Gambia hield haar vierde ontbijtbuffet op zondag 29 april 2018 in de parochiezaal van SInt Bernard. 


Halaai Xale for Gambia nodigt iedereen uit op haar pasta-avond op zaterdag 18 november, een uitnodiging is huis-aan-huis bedeeld door de post, inschrijven kan ook per mail, ten laatste op 11 november